Jeugd seizoen 2011/2012

15-juni-2012: Quatre-mains toernooi (foto's)

06-mei-2012: Meisjeskampioenschappen in Reeuwijk en Stolwijk

Door: Nicole Schouten

Afgelopen week (van 1 tot en met 5 mei) hadden de scholen vakantie en werd in Reeuwijk en Stolwijk het aspiranten meisjeskampioenschap van Nederland gehouden. Op 5 mei vond in Stolwijk bovendien het nationale kampioenschap voor welpen meisjes plaats. Met vier welpen, vier ouders en drie jeugdleiders was Damclub IJmuiden goed vertegenwoordigd de laatste dag. De aspiranten Dana van der Wiele en Stella van Buuren speelden deze zaterdag hun laatste partij van het toernooi.

Aspiranten zijn 12 tot 16 jaar. De twaalf meisjes speelden eerst in twee poules van zes. De laatste twee ronden speelden de nummers één en twee, drie en vier en vijf en zes van iedere poule tegen elkaar. In deze leeftijdscategorie wordt “gewoon” gespeeld met twee uur bedenktijd, klok en noteren. Daarom duurt het toernooi vijf hele dagen en moet er een aantal dagen twee partijen per dag worden gespeeld.

De meisjes werden ondergebracht bij gastgezinnen en naast het dammen werden er zoals gewoonlijk andere activiteiten aangeboden. Kortom, een gezellige damvakantie met meiden onder elkaar. Overigens begon het toernooi voor Stella met een klein ongeluk. Ze viel met haar hoofd tegen een ruit. In de ruit zaten duizend barsten, te bekijken op haar Facebookpagina en Stella moest naar het ziekenhuis. Ze bleek een lichte hersenschudding te hebben, maar mocht toch spelen. Gelukkig maar, want het resultaat mag er zijn!

Dana speelde zaterdag in de finale om de elfde of twaalfde, Stella om de derde of vierde plaats. Dana won en kon blij zijn dat ze niet de hekkensluiter was. Stella speelde eerst remise tegen Mara Langeveld. Omdat aan de derde plaats een grote beker en recht op deelname aan het EK verbonden was, moest er een barrage worden gespeeld. Met enig geluk won Stella de eerste barragepartij en de tweede hield ze op wonderbaarlijke wijze op remise. Zo verdiende ze een grote beker, een podiumplaats en recht op deelname aan het EK. Dolblij zette ze meteen het resultaat op Facebook.

De vier welpenmeisjes van IJmuiden Lieke Vis, Sanne Calf, Judy de Jong en Benthe van Zijl speelden in een andere zaal met 13 andere welpen hun toernooi. Welpen zijn acht t/m tien jaar. Overigens deed ook een meisje van zes jaar, Luise Gabbert, mee. Ze deed het geweldig en werd vierde. Het toernooi bestond uit acht partijen Zwitsers, wat wil zeggen dat degenen met een gelijk aantal punten tegen elkaar moeten. Het tempo in deze categorie was tien minuten per partij plus tien seconden voor iedere gespeelde zet. Ik denk dat het voor de meisjes een bijzondere ervaring was om te spelen achter een afzetting die de toeschouwers op afstand moest houden en met een officiële arbiter die de klok in werking zette.

Voor de DCIJ-ers was het moeilijkste om niet onmiddellijk te zetten, maar even de tijd te nemen om na te denken. Regelmatig kwam het voor dat ze lange tijd met meer dan tien minuten speelden, omdat ze dan geen tien seconden per zet hadden nagedacht. Alle meisjes speelden heel fanatiek: na hun partij werden alle uitslagen genoteerd in het toernooiboekje en enkele malen moest een arbiter in een remisestand zestien zetten bijhouden, omdat de deelneemsters niet zomaar remise wilden aanvaarden. De beste welp van de IJmuidenaren was Sanne Calf, die tiende werd. Kirsti Wahjuwibono werd eerste, Suzanne Staal werd met evenveel punten tweede.

Zelf vond ik het als toeschouwer ook een heel leuke dag. Ik was onder de indruk van de goede en vlotte organisatie, de mooie locatie en de website behorend bij het toernooi. De prijsuitreiking in een stampvolle zaal ging vlot en alle deelneemsters kregen een foto en een beker mee.

Als jeugdleider is het leuk om te zien hoeveel plezier de meisjes hebben met het dammen. Ik probeerde ze regelmatig zover te krijgen dat ze langer gingen nadenken, maar wilde ook niet heel fanatiek tegen ze doen. Wat dat betreft hebben we bij DCIJ ook heel verstandige ouders die hun kinderen wel aanmoedigen, maar niet meer dan dat. Regelmatig zaten ze bij elkaar in de koffiekamer te lezen, te puzzelen, te dammen of te kletsen. Zo was het voor iedereen een geslaagde dag.

08-apr-2012: Martijn Vis wint nipt jeugdpaastoernooi

Door: Stijn Tuytel

Traditiegetrouw wordt er tijdens de Pasen, voor er bij de volwassenen een dam-schaakspektakel losbarst, een klein toernooitje onder de jeugd gehouden. Het is een van de weinige clubavonden in het jaar dat de damboeken aan de kant worden geschoven en er een uur lang enthousiast kan worden gedamd.

Dit jaar deden twaalf dammers mee; zes jongens en zes meisjes. Onder hen veel nieuwe gezichten. Opvallend was dat zij niet alleen tegen elkaar punten scoren, maar ook tegen de meer ervaren spelers. Met name Benthe van Zijl en Sjoerd van der Sel wisten op papier sterkere tegenstanders regelmatig te verrassen.

Toch waren het de gelouterde jeugdleden die om de titel streden. Martijn Vis stond na vier ronden fier bovenaan en leek met een perfecte score het toernooi te eindigen. Sjoerd van der Sel stak hier echter een stokje voor. Via enkele mooie slagwendingen dwong hij de koploper in de laatste ronde tot capituleren.

Lieke Vis kon door deze nederlaag op gelijke hoogte komen met haar broer en deed dit ook. Maar omdat Martijn tegen betere spelers had gespeeld, werd hij op weerstandspunten eerste. Lieke werd tweede en Tycho van Zijl derde. Al met al was het een zeer geslaagd toernooi, waarin niemand, qua punten of qua eieren, met lege handen achterbleef.

Klik hier voor de eindstand jeugdpaastoernooi 2012 en hier voor foto's.

13-feb-2012: Stella van Buuren wint voor eerste keer (en eindelijk) Aevum Kozijnen/Van der Wiele jeugdtoernooi

Door: Stella van Buuren

Zondag 12 februari 2012 deed ik aan het Aevum Kozijnen/Van der Wiele toernooi mee. Ik kwam om 10.36 uur pas aan op het toernooi, omdat de bus vertraging had door de sneeuw en had net als vier anderen de eerste ronde gemist. De tweede ronde moest ik tegen Vince Bijpost, de latere kampioen van de B-categorie. Ik had een voorgevoel dat ik die wel moest winnen en dat gebeurde ook. Na een paar simpele combinaties gaf hij op. De derde ronde moest ik tegen Chimène Snijder. Ik zag dat zij wel redelijk goed speelde, ook al had ik maar een stukje van haar partij gezien. Dat was ook zo: ze kon aardig dammen, maar trapte net als Vince teveel in zetjes, waar ik graag gebruik van maak. Ronde vier was tegen clubgenoot Martijn Vis. Hij trapte in het begin van de partij in een een-om-drie naar dam. De dam wist hij weer af te ruilen, maar dat was een onmogelijke situatie. Daarna moest ik tegen Rianne Mensinga. Naar mijn gevoel was dit toch wel de lastigste partij van die dag. Ze trapte totaal niet in zetjes: winnen was dus lastig, maar toen zij dacht dat ze een bomzet kon uitvoeren, had ik daarna nog een één-om-drie naar dam. Ronde zes mocht ik tegen Dana van der Wiele. Dat was een erg leuke partij. Ik weet niet meer zo goed hoe de partij ging, want het was al snel afgelopen met een winst voor mij. De zevende en één na laatste ronde had ik wel het gevoel dat ik alle sterkere spelers wel had gehad en moest ik tegen Luke Zeegers. Tegen hem had ik eigenlijk toch wel wat moeite. Ik moest echt op zetjes gaan spelen om te winnen, wat ook weer is gelukt. De achtste en laatste ronde moest ik tegen Rudi van Velzen die won ik ook. Het hele toernooi heb ik dus alles gewonnen en een partij niet gespeeld. Dat leverde mij de eerste plek op. Ook vond ik het erg leuk dat alle meisjes die meededen ook in de prijzen zijn gevallen! Vijf meisjes en één jongen in de prijzen, zo hoort het! In de B-categorie wist Vince Bijpost uit Heerhugowaard beslag te leggen op de eerste plaats. We weten niet hoe Nico Konijn het doet, maar hij weet altijd wel nieuw jong talent te ontdekken. Klik hier voor de eindstand van der Wiele jeugdtoernooi februari 2012 en hier voor foto's.

15-jan-2012: Dana van der Wiele winnares januari-editie Aevum Kozijnen/Van der Wiele jeugdtoernooi

Door: Wim Winter

Tot de voorlaatste ronde was de strijd gelijkopgaand tussen de clubkampioen van IJmuiden, Martijn Vis en Dana van der Wiele, meervoudig meespeelster in het meisjeskampioenschap van Nederland. Maar in de voorlaatste ronde wist Martijn zijn partij niet te winnen van de Haarlemse jeugddammer Rudi van Velzen en eigenlijk had Martijn deze partij moeten verliezen. Dana won verder al haar partijen en werd eerste en mocht de enorme wisselbeker vasthouden. Martijn Vis dus tweede en Rudi van Velzen derde.

In de B-groep was ook sprake van een enorme strijd. De eerste plaats werd gepakt door Menno Smit uit Haarlem en de tweede plaats ging naar de jonge Mats van Waveren Hogervorst uit Bloemendaal. De net in de jeugdopleiding van IJmuiden gestarte Yunus Piroglu won de derde prijs en toonde aan over veel talent te beschikken.

Klik hier voor de eindstand van der Wiele jeugdtoernooi januari 2012 en hier voor foto's.

Uitslagenjeugdcompetitie scholen Velsen 2011/2012

27-nov-2011: De Ark winnaar schooldamtoernooi gemeente Velsen

Door: Wim Winter

In een zeer spannende race tussen De Beekvliet en De Ark, waar het ene moment Beekvliet bovenaan stond en het andere moment De Ark, trok uiteindelijk De Ark toch aan het langste eind. De scholen eindigden gelijk, maar de Ark had net twee weerstandspunten meer. Derde werd Vuurtoren-West.

Bij de Ark speelt DCIJ-clubkampioen Martijn Vis, die dan ook algemeen topscorer werd met 15 punten uit 8 wedstrijden. In totaal deden 12 teams mee in de Burgerzaal van de gemeente Velsen. De beker werd uitgereikt door de sportwethouder Anette Baerveldt. De winnende scholenteams gaan verder in de provincie en als ze zich plaatsen landelijk voor de finale in het kampioenschap van Nederland.

Klik hier voor de eindstand schooldamtoernooi Velsen 2011 en hier voor foto's.

20-nov-2011: Ook novembereditie Aevum Kozijnen/Van der Wiele jeugdtoernooi prooi voor Raymond Koopmanschap

Door: Wim Winter

Het zogenaamde “Van der Wiele jeugdtoernooi” in IJmuiden wordt steeds populairder. Uit Texel, Purmerend, Heerhugowaard, Heemstede enz. stromen de kinderen op zondag toe naar het “Jan Ligthart gebouw” in IJmuiden, waar hevige strijd gevoerd wordt om de bekers.

Niet voor het eerst won Raymond Koopmanschap het toernooi, na in de laatste ronde totaal verloren te hebben gestaan tegen Max Doornbosch uit IJmuiden. Helaas liet Max Raymond glippen in tijdnood, maar zoals Max de laatste tijd speelt zal het niet lang meer duren of hij pakt de beker.

Raymond eindigde gelijk met Timo Kuipers, maar won op weerstandspunten. Derde werd Stella van Buuren uit Velserbroek. Qua talent kan ze meedoen voor de beker, maar haar aandacht is meestal ergens anders.

In de B-groep was eigenlijk geen strijd. De in IJmuiden volstrekt onbekende Corne Vlaming uit Texel won met overmacht. Op de tweede plaats eindigde Rianne Mensinga uit Heerhugowaard en derde werd Rudi van Velzen uit Haarlem, zoon uit een bekende damfamilie. Klik hier voor de eindstand van der Wiele jeugdtoernooi november 2011 en hier voor foto's.

09-okt-2011: Raymond Koopmanschap wint oktobereditie Aevum Kozijnen/Van der Wiele jeugdtoernooi

Door: Wim Winter

Eengoede menging van al gevorderde dammertjes en beginners deze keer. In totaal 18 dammertjes streden om de enorme Van der Wiele /Aevum bokaal. De naam Koopmanschap is een gevestigde naam in de damwereld, vooral natuurlijk door Mike, maar zijn neef Raymond staat ook op het punt van doorbreken en won met overmacht de titel. Tweede werd Mitchel Mensinga, net terug uit het Europees kampioenschap. Derde en vierde werden Timo Kuipers uit Heerhugowaard en Stella van Buuren uit Velserbroek. Timo pakte de derde plek op basis van weerstandspunten.

In de B-groep werd de eerste prijs gepakt door de jeugd-clubkampioen van DCIJ Martijn Vis, ook uit Velserbroek. Tweede werd de zeer jeugdige Lars van Eeuwijk, spelend bij IJmuiden, die al een groot inzicht in het spel laat zien en derde werd Tymo Smids, spelend bij SNA. Klik hier voor foto's en hier voor deeindstand van der Wiele jeugdtoernooi oktober 2011.

Terug